ßßß Cookit - przepis na Karp pieczony w warzywach

Karp pieczony w warzywach

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób na karpia. Mięso jest soczyste i pięknie pachnie. Ryba swój smak zawdzięcza warzywom, w których została zamarynowana. Do środka mięsa przeniknął słodki smak warzyw a podsmażenie na maśle sprawiło, że ryba ma maślany smak.
Po prostu pycha!
Składniki:
około 2 kg karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)
4-5 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
por
sól, pieprz
mąka
masło do smażenia
1 łyżka oleju
Porcje karpia solimy i pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h (ja mojego karpia trzymałam 24h).
Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na maśle z dodatkiem oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia i przykrywamy warstwą warzyw. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut. Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/karp-pieczony-w-warzywach.html