Wykonanie
Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób na
karpia.
Mięso jest soczyste i pięknie pachnie.
Ryba swój smak zawdzięcza warzywom, w których została zamarynowana. Do środka
mięsa przeniknął słodki smak warzyw a podsmażenie na
maśle sprawiło, że
ryba ma
maślany smak.Po prostu pycha!Składniki:około 2 kg
karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)4-5
marchewki2
pietruszkikawałek
seleraporsól,
pieprzmąkamasło do smażenia1 łyżka
olejuPorcje
karpia solimy i
pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje
karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h (ja mojego
karpia trzymałam 24h).Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w
mące i smażymy z obu stron na
maśle z dodatkiem
oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy
karpia i przykrywamy warstwą warzyw.
Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut.
Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.