Wykonanie
Święta, święta i po świętach. Czekam na nie cały rok a one tak szybko mijają. Pochwalę się Wam przepisem na smaczną zupę wigilijną podaną z przepysznym
makaronem Wielickim.
SKŁADNIKI20 dag
suszonych grzybów;3
marchewki;2
pietruszki;ćwiartkę
selera;kawałek
pora;3
liście laurowe;5 ziarenek
ziela angielskiego;10 ziarenek
pieprzu;
sól;2 łyżki
masła;3 łyżki
mąki;
makaron Wielicki Łazanki .WYKONANIE
Grzyby namaczamy na całą noc. Rano można już nastawić zupkę.
Grzyby wlewamy z
wodą w której się moczyły (uwaga bo na dnie może znajdować się piasek z
grzybów) do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Warzywa obieramy, dodajemy do garnka. Uzupełniamy
wodą, dodajemy
przyprawy. Gotujemy około 2-3 godzin, do momentu aż
grzybki będą miękkie. Gdy już uzyskamy ten efekt, wyłączamy zupę do ostygnięcia. Następnie robimy zasmażkę.
Mąkę przesmażamy na złoty kolor na suchej patelni. Oddzielnie rozpuszczamy
masło, gdy
mąką się zezłoci dodajemy powolutku
masło, cały czas mieszając. Teraz otrzymaną miksturę łączymy na patelni z odrobiną zimnej zupy. Już możemy dodać zasmażkę do garnka z zupą. Jeśli powstały nam jakieś grudki w zasmażce, przecieramy ją przez sitko. Zupę podgrzewamy.
fot. Zdjęcia wykorzystane do grafiki pochodzą ze strony www.
makaron-wielicki.com.pl
Makaron najlepiej łazanki, gotujemy według opisu na opakowaniu. Ja podałam moja zupę z
makaronem Wielickim . Łazanki były małe i smaczne, nie zmieniły kształtu.
Makarony robione w tej wytwórni otrzymały wiele nagród. Produkowane są z
mąki semolina z pszenicy durum i świeżych jaj. Są przepyszne i doskonale pasowały do świątecznej wieczerzy. U mnie zupę
grzybową podaje się z
makaronem i
fasolą gruby Jaś.