ßßß Cookit - przepis na Schab duszony w warzywach

Schab duszony w warzywach

nazwa

Wykonanie

Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mięso. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś propozycja schabu w warzywach. W ten sposób przyrządzony schab nigdy nie będzie suchy. Mięso jest kruche, mięciutkie, rozpływajace się w ustach i wyśmienite w smaku, dzięki dodatkowi aromatycznych warzyw.
Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
4 kotlety wieprzowe (400-600 g)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
ćwiartka selera , 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe , 4-5 ziarenek ziela angielskiego , sól , pieprz do smaku
3 łyżki masła ghee lub oleju
1 łyżka mąki do obtoczenia kotletów
250 ml rosołu lub wywaru warzywnego
Sposób wykonania:
Kotlety lekko rozbić, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posolić, oprószyć pieprzem.
Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni.
Obrać i pokroić w piórka cebulę. Dorzucić do obsmażanych kotletów i podsmażyć razem.
W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na obsmażonych, ładnie zrumienionych kotletach. Podlać bulionem. Wrzucić ziele i listki laurowe. Przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut
Podać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami . Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/schab-duszony-w-warzywach.html