ßßß Cookit - przepis na Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

nazwa

Wykonanie

Składniki:
· sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
· średniej wielkości marchewka
· średniej wielkości pietruszka
· 1/4 selera
· por 3 szt.
· papier ryżowy -ok. 10 płatów
· łyżka bułki tartej
· 1 jajko
· sól
· pieprz
· ocet balsamiczny - 1 łyżka
· masło -2 łyżki ·
· olej do smażenia
· sok z cytryny
Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Dobrze wyrabiamy dłonią.
Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy rybny farsz. Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło (2 łyżki) , dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt.) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/10/rybne-sajgonki-z-sosem-na-bazie-pora.html