Wykonanie
Ryba zamknięta w pierożkach to kolejny sposób na
rybę inaczej. Dużo warzyw, zdrowe
mięso soli i maksimum smaku. Pierożki smakują wybornie podsmażone na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym. Zyskują wówczas nie tylko walory smakowe, ale również estetyczne. Ładnie zezłocone idealnie będą prezentowały się na świątecznym
stole. Ponadto
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest stałym elementem zróżnicowanej i zdrowej diety. Pamiętajmy jednak, aby po usmażeniu pierożków odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Składniki:·
sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
· średniej wielkości
marchewka· średniej wielkości
pietruszka· 1/4
selera·
por 3 szt.·
mąka pszenna - 1 szklanka· łyżka
bułki tartej· 1
jajko·
sól·
pieprz·
ocet balsamiczny - 1 łyżka·
masło -2 łyżki· odrobina
wody do sosu·
woda do gotowania pierożków·
olej rzepakowy·
sok z cytrynyCiasto:· 1 szklanka
mąki pszennej· ok. 0,5 szklanki bardzo gorącej
wody· szczypta
soliMąkę zaparzamy gorącą
wodą, dodajemy szczyptę
soli i zagniatamy ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.Farsz:Jedną
marchewkę,
pietruszkę i 1/4
selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1
pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni na
oleju rzepakowym, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do
ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy
jajko, dodajemy
bułkę tartą. Doprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Wykrawamy nieduże kółka- pomocna będzie nam do tego szklanka czy specjalna obręcz. Na każdy krążek wykładamy odrobinę
rybnego farszu. Zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia pierożków ok. 3 minut. Pierożki przelewamy na sicie zimną
wodą.Sos:W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy drobno posiekanego
pora. Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością
wody.
Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając
wodę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
octem balsamicznym.Pierożki obsmażamy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym. Odsączamy z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem. Smacznego.