Wykonanie
Danie idealne na rodzinną kolację,czy odświętny obiad z pewnością zaskoczy gości. Połączyłam
rybę z warzywami, otuliłam je delikatnym
ciastem filo i zapiekłam...wszystkim smakowało, a to przecież najważniejsze :)
Składniki:2
marchewki,1
pietruszka,1/2
selera,1
por,400 g
filetu z dorsza,
ciasto filo,
sól,
pieprz do smaku,
sok z cytryny,2 łyżki posiekanego
koperku,
olej rzepakowy do smażenia,
masło do smarowania ciasta,1 rozkłócone
jajko do posmarowania ciasta,3 zmielone
orzechy włoskie do dekoracji,
Marchew,
pietruszkę i
seler obierz, następnie pokrój w kostkę.
Por opłucz pod
wodą, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej
olej, wrzuć warzywa i smaż na małym ogniu około 7-9 minut.
Filety z dorsza opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, następnie
skrop sokiem z cytryny. Dopraw filety
sola i
pieprzem, pokrój w większą kostkę, wymieszaj z usmażonymi warzywami. Nadzienie dopraw jeszcze do smaku
solą i
pieprzem oraz posiekanym
koperkiem.
Ciasto filo rozłóż delikatnie. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj roztopionym
masłem, nałóż na nią kolejną warstwę ciasta, tak samo postąp z kolejną warstwą (ja użyłam w
sumie 3 warstw ciasta). Na ciasto nałóż nadzienie warzywno-
rybne i zroluj, łączenie ciasta umieść na spodzie rolady.
Zrolowane ciasto posmaruj rozkłóconym
jajkiem i posyp zmielonymi
orzechami włoskimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do190ºC i piecz 20-25 minut.Smacznego :)