ßßß Cookit - przepis na Strudel z dorszem.

Strudel z dorszem.

nazwa

Wykonanie

Danie idealne na rodzinną kolację,czy odświętny obiad z pewnością zaskoczy gości. Połączyłam rybę z warzywami, otuliłam je delikatnym ciastem filo i zapiekłam...wszystkim smakowało, a to przecież najważniejsze :)
Składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 por,
400 g filetu z dorsza,
ciasto filo,
sól, pieprz do smaku,
sok z cytryny,
2 łyżki posiekanego koperku,
olej rzepakowy do smażenia,
masło do smarowania ciasta,
1 rozkłócone jajko do posmarowania ciasta,
3 zmielone orzechy włoskie do dekoracji,
Marchew, pietruszkę i seler obierz, następnie pokrój w kostkę. Por opłucz pod wodą, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż na małym ogniu około 7-9 minut.
Filety z dorsza opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny. Dopraw filety sola i pieprzem, pokrój w większą kostkę, wymieszaj z usmażonymi warzywami. Nadzienie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Ciasto filo rozłóż delikatnie. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj roztopionym masłem, nałóż na nią kolejną warstwę ciasta, tak samo postąp z kolejną warstwą (ja użyłam w sumie 3 warstw ciasta). Na ciasto nałóż nadzienie warzywno-rybne i zroluj, łączenie ciasta umieść na spodzie rolady.
Zrolowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp zmielonymi orzechami włoskimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do190ºC i piecz 20-25 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/10/strudel-z-dorszem.html