Wykonanie
Dzisiaj kolejny poranny eksperyment. Postanowiłam do ciasta na omlet nie dodawać...
proszku do pieczenia, i zobaczyć, czy też będzie puszysty.
Powiem wam, że gdy byłam mała, moja mama nigdy nie dodawała ani
proszku do pieczenia ani
sody ani
drożdży nawet, a omlet i tak wychodził dość pulchny. Postanowiłam więc zaryzykować i nie używać żadnych "wspomagaczy" (nawet nie ubijałam
białek!)... a omlet i tak wyrósł. :D Może nie aż tak bardzo, ale jednak! :) Można powiedzieć, że to taki omlet w stylu "eko", bez chemii :)
Omlet
biszkoptowy na
mące gryczanej podany z
ananasem,
granatem i
nerkowcamiSponge Omelett auf Buchweizenmehl serviert mit
Ananas, Granatapfel und Cashew Nüssen
Składniki:2
jajkałyżeczka
oleju z
orzechów ziemnych30 g
mąki gryczanej5 g
otrąb gryczanychkilka kropel
aromatu arakowegosólorzechy nerkowcaPrzygotowanie:1.
Jajka zmiksować z
mąką,
otrębami, aromatem i odrobiną
soli.2. Na patelni pędzelkiem rozprowadzić
olej, nadmiar dodać do ciasta.3. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.4. Udekorować i jeść
póki ciepły.Smacznego!ENGLISH VERSION:Sponge omelette without baking powderIngredients:2 eggsteaspoon of peanut oil30 g of buckwheat
flour5 g of buckwheat
bransa few drops of aromasaltcashew nutsPreparation:1. Mix the egg with
flour,
brans, aroma and a pinch of salt.2. Brush the skillet with the oil, add the excess to dough.3. Fry over
very low heat for 5 minutes on each
side.4. Garnish and eat while warm.Enjoy it!