ßßß Cookit - przepis na OMLET BISZKOPTOWY BEZ PROSZKU DO PIECZENIA

OMLET BISZKOPTOWY BEZ PROSZKU DO PIECZENIA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejny poranny eksperyment. Postanowiłam do ciasta na omlet nie dodawać... proszku do pieczenia, i zobaczyć, czy też będzie puszysty. Powiem wam, że gdy byłam mała, moja mama nigdy nie dodawała ani proszku do pieczenia ani sody ani drożdży nawet, a omlet i tak wychodził dość pulchny. Postanowiłam więc zaryzykować i nie używać żadnych "wspomagaczy" (nawet nie ubijałam białek!)... a omlet i tak wyrósł. :D Może nie aż tak bardzo, ale jednak! :) Można powiedzieć, że to taki omlet w stylu "eko", bez chemii :)
Omlet biszkoptowy na mące gryczanej podany z ananasem, granatem i nerkowcami
Sponge Omelett auf Buchweizenmehl serviert mit Ananas, Granatapfel und Cashew Nüssen
Składniki:
2 jajka
łyżeczka oleju z orzechów ziemnych
30 g mąki gryczanej
5 g otrąb gryczanych
kilka kropel aromatu arakowego
sól
orzechy nerkowca
Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z mąką, otrębami, aromatem i odrobiną soli.
2. Na patelni pędzelkiem rozprowadzić olej, nadmiar dodać do ciasta.
3. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
4. Udekorować i jeść póki ciepły.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Sponge omelette without baking powder
Ingredients:
2 eggs
teaspoon of peanut oil
30 g of buckwheat flour
5 g of buckwheat brans
a few drops of aroma
salt
cashew nuts
Preparation:
1. Mix the egg with flour, brans, aroma and a pinch of salt.
2. Brush the skillet with the oil, add the excess to dough.
3. Fry over very low heat for 5 minutes on each side.
4. Garnish and eat while warm.
Enjoy it!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/08/612-eko-omlet-biszkoptowy-bez-proszku.html