Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka

nazwa

Wykonanie

Weekend zapowiada się ciepło i słonecznie. Na pewno wielu z Was ruszy do lasu żeby poszukać grzybów bo przecież na to najlepszy czas. A po grzybobraniu zjadłoby się coś dobrego ze świeżo zebranymi skarbami, prawda?
Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna. W taki sposób można ugotować też zupę z innymi grzybami - jednym ich gatunkiem albo mieszanką różnych.
Zobacz przepis na kartoflankę-trąbczankę !
Ciągle kto mnie pyta jak radzę sobie z obieraniem maślaków, które zbierane po deszczu mają bardzo śluzowatą skórkę. No cóż, radzę sobie jak mogę. Już kiedyś pisałam o tym, że w przypadku większej ilości można maślaki namoczyć w solance . Przyznam jednak, że póki wystarcza mi cierpliwości to jednak je obieram bo po prostu tak wolę. Skórka mi przeszkadza a poza tym trochę działa chyba siła tradycji - Babcia obierała maślaki, Mama też to więc i ja je najczęściej obieram chociaż to bardzo żmudne zajęcie. Ale gdybym miała do przerobienia wiadro czy dwa tych malutkich grzybków to na pewno leżałyby w słonej wodzie bo zwyczajnie nie dałabym rady ze zdejmowaniem skórki z takiej ilości.
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 3 porcje:
4 ziemniaki średniej wielkości
ok. 1/2 l wywaru jarzynowego
ok. 2 szkl. pokrojonych w plasterki oczyszczonych maślaków
1 nieduża cebula
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki prażonej cebulki
Jak zrobić zupę ziemniaczaną z maślakami?
Grzyby oczyściłam, obrałam ze skórki i delikatnie opłukałam. Pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki - małe sztuki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. Obraną cebulę posiekałam.
Na patelni rozpuściłam masło. Zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i smażyłam na silnym ogniu przez jakieś 2 minuty. Ziemniaki przełożyłam do garnka i zalałam bulionem jarzynowym. Dodałam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam pod przykryciem aż ziemniaki zmiękły a nawet zaczęły się rozpadać. Dodałam podsmażone grzyby i gotowałam razem 2-3 minuty.
Śmietanę roztrzepałam z kubku z odrobiną soli i pieprzu. Zahartowałam dolewając do kubka po łyżce gorącej zupy a po chwili wlałam do garnka. Już nie gotowałam. Doprawiłam do smaku. Podając posypałam porcje zupy posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/zupa-ziemniaczana-z-maslakami-maslakowa-kartoflanka.html