ßßß Cookit - przepis na Pyszna zupa grzybowa

Pyszna zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Zupa grzybowa to zupa aromatyczna, smaczna, sycąca. Przygotowuję ją ze świeżych grzybów i tylko w czasie kiedy rosną w lesie. To najlepsza wersja zupy grzybowej jaką jadłam.
Porcja dla 4 – 5 osób
Składniki:
Wywar:
2 litry wody
½ selera razem z nacią
½ pora
6 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 skrzydło indyka
sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
4 średnie ziemniaki (ok. 400 g)
1 pełna łyżka masła klarowanego
1 duża cebula
500 g świeżych grzybów
150 ml gęstej śmietany min 18%
1 garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotować bulion. Selera, pora, ziele angielskie i liść laurowy umieścić w metalowym koszyczku lub zawinąć w cienką gazę (żeby można później wyjąć z zupy), włożyć do garnka.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, razem ze skrzydłem indyka wrzucić do garnka.
Zalać wodą, gotować ok 1½ godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie wyjąć koszyczek oraz skrzydło. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę dodać do bulionu, ugotować.
Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulę, dodać grzyby. Na koniec przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dusić przez 10 minut, przełożyć do zupy.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, wlać do zupy.
Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zupę grzybową zawsze podawać gorącą.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/10/pyszna-zupa-grzybowa