Wykonanie
Jesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna
tarta, to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na
kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie
smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż
masło. Był tańszy i nadawał smak
mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę
daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli
buraka liściastego i
serów, delikatnego
twarożku i smakowitego
sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością.Oryginalne francuskie
sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną
sałatkę z
serem pleśniowym,
burakiem i kwiatami bzu czarnego ?Zarówno kaczy tłuszcz jak i
owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France, które można znaleźć w
sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego
kraju sprowadzono
sery,
wędliny,
słodycze,
przetwory owocowo warzywne, dania gotowe,
makarony,
przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach!
Tarta z
burakiem liściastym i
owczym seremczas przygotowania: ok. 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczeniaskładniki:CIASTO - 200 g
mąki pszennej, u mnie po połowie krupczatki i luksusowej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonej
papryki słodkiej100 g tłuszczu z
kaczki Reflets de France1
jajkoFARSZ - 5-6 dorodnych liści mangoldu -
buraka liściastego1 mała
szalotka2 duże ząbki
czosnku80 g
sera owczego podpuszczkowego Ossau-Iraty Reflets de France150 g
twarożku ze
szczypiorkiem3 małe
jajka2 łyżki posiekanej
zieleniny,
koperku i
natki pietruszkido smaku -
sól,
pieprz mielony czarnydo smażenia - 1 łyżeczka tłuszczu z
kaczkiCIASTO -
mąki wymieszałam z
solą i
papryką. Dodałam zimny
smalec i posiekałam na stolnicy szerokim nożem aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam
jajko i szybko zagniotłam ciasto. Gdyby nie chciało się zlepić można dodać 1-2 łyżki bardzo zimnej
wody. Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.FARSZ - mangold opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam dość grubo całe liście i ich łodyżki.
Szalotkę oraz
czosnek obrałam, posiekałam.
Ser owczy pokroiłam w drobną kosteczkę.Na patelni rozpuściłam łyżeczkę
smalcu. Zeszkliłam
szalotkę a następnie dodałam pokrojony mangold i
czosnek. Dusiłam pod przykryciem może 3 minuty, ostudziłam.Do miski wbiłam
jajka i roztrzepałam je dodają
twarożek. Dodałam smażony mangold,
ser owczy i
zieleninę. Wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku odrobiną
soli oraz
pieprzem.QUICHE - schłodzonym
ciastem wylepiłam dno i boki, do wysokości 2-3cm tortownicy śr. 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłułam gęsto widelcem. Formę z
ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, grzanie góra/doł. Piekłam 15-18 minut.Na podpieczony spód wyłożyłam nadzienie i wstawiłam tartę ponownie do piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam 30 minut.Quiche podałam na ciepło.Do kruchego ciasta pod taką wytrawną tartę można wykorzystać zwykły
smalec wieprzowy, ale wierzcie mi, że kaczy czy gęsi ma dużo bardziej ciekawy aromat a do tego są nieco zdrowsze. Zwykły, czyli ze
świni, prawie nie pachnie i dlatego czasami używa się go łącząc, w równych proporcjach z
masłem, do wyrobu ciasta kruchego przeznaczonego do słodkich wypieków.