Wykonanie
Przepis znalazłam u Doroty. Fajny pomysł na wykorzystanie
bobu. Ja akurat miałam już ugotowany na miękko, więc gotowany był długo, ale w oryginalnym przepisie jest podane, że należy go gotować ok. 10 minut.Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie
bobu z
twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane, robiłam z
cukinią, ale z
bobem - pierwszy raz.Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam
czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość
twarożku:)
Składniki:0,5 kg
bobu2
jajka2 łyżki
maki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
twarożkuczosnek granulowany1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorkusólpieprzBób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.Zmiksować z
jajkami.Wymieszać z
mąkami,
twarożkiem, posiekanymi
ziołami,
przyprawami i
czosnkiem (u mnie
czosnek jako
przyprawa, a nie ząbek)
Rozgrzać niezbyt mocno
olej na patelni i nakładać masę łyżką formując placuszkiSmażyć z obu stron do zarumienieniaJa podałam placuszki bez żadnych dodatków.
Smacznego :)Biorę udział w akcjach: