ßßß Cookit - przepis na Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez

Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez

nazwa

Wykonanie

Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.
Składniki podstawowe (dla 2 – 3 osób):
Około 600g cukinii młodej ( jeśli cukinia jest przerośnięta w twardej skórce to około kilograma, by wyszło 600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych)
2 łyżeczki soli
3 średnie ziemniaki
1 cebula
2 jajka
Pieprz
15 dag mąki pszennej
Olej do smażenia
Dodatkowo można dodać:
Natkę pietruszki
Szczypiorek
koperek
1 ząbek czosnku
Zioła prowansalskie
Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki), trzemy na grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką soli i pozostawiamy na około 15 – 30 minut, by puściła sok.
Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę.
Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku pozostałych ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały wspaniale, następnym razem przyrządzę je z ziołami jak teraz, ale dodam jeszcze czosnek.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/09/placuszki-z-cukinii-i-ziemniakow-z.html