Wykonanie
Przed
Wami wspaniały
schab pieczony, ale dzisiaj wersja z farszem z
orzechów włoskich,
cebulki,
jabłka i
natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak
wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne.
Schab to delikatny kawałek
mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby.
Czosnek i
majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut
cynamonu i
imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej
wędliny parzonej . Ze
schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią
mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego
mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty
schab to naprawdę pyszne danie.
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania
mięsa + czas pieczenia i odpoczynku
mięsaskładniki:ok. 1 kg
schabu wieprzowego b/kdo
mięsa -
pieprz ziołowy,
tymianek suszony,
czosnek suszony,
papryka ostra,
cynamon,
imbir suszony,
sólFARSZ - 70 g
orzechów włoskich łuskanych1 nieduża
cebula1 nieduże
jabłko1
jajkogarść liści
natki pietruszki30 ml
mleka4 czubate łyżeczki
bułki tartejdo smaku -
sól,
pieprz mielony czarnydodatkowo - 2 łyżki
oleju roślinnego albo roztopionego
masła do formy i skropienia
mięsa1 łyżeczka zimnego
masła do sosu
Dość gruby a krótki kawałek
mięsa umyłam i osuszyłam. Odcięłam odstające kawałki, ale błonę z tłuszczykiem na wierzchu zostawiłam.
Ostrym nożem nacięłam
mięso wzdłuż w
trzech miejscach - raz prosto na samym środku a dwa
razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie tak jak to widać na zdjęciu.
Mięso natarłam
przyprawami dodając ich tak szczerze mówiąc na oko.
Pieprzu,
tymianku,
czosnku i
soli było po ok. 1/2 łyżeczki a
cynamonu,
imbiru i
ostrej papryki po 1/3 łyżeczki a nawet może nieco mniej.
Mięso pod przykryciem odłożyłam w chłodne miejsce na kilka godzin.FARSZ -
jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej, obraną
cebulę posiekałam, posiekałam też drobno
orzechy i
natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszałam dodając
jajko,
mleko i
bułkę tartą. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Doprawione
mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałożyłam porcje naszykowanego farszu. Związałam
mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folia aluminiową bo chodzi o to żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę.
Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też
skropiłam niewielką ilością tłuszczu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C a do naczynia wlałam ok. 1/2 szkl. gorącej
wody. Piekłam
mięso jeszcze ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i przykryłam folią, odstawiłam na 15 minut żeby
mięso odpoczęło zanim je pokroję. Ostrożnie usunęłam sznurki.Kroiłam na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i
sałatą. Sos jak wytworzył się podczas pieczenia zlałam do rondelka przecedzając przez sitko, zagotowałam i wmieszałam w niego energicznie 1 łyżeczkę mocno schłodzonego
masła.