ßßß Cookit - przepis na Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami

Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami

nazwa

Wykonanie

Przed Wami wspaniały schab pieczony, ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne.
Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej . Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty schab to naprawdę pyszne danie.
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i odpoczynku mięsa
składniki:
ok. 1 kg schabu wieprzowego b/k
do mięsa - pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, cynamon, imbir suszony, sól
FARSZ - 70 g orzechów włoskich łuskanych
1 nieduża cebula
1 nieduże jabłko
1 jajko
garść liści natki pietruszki
30 ml mleka
4 czubate łyżeczki bułki tartej
do smaku - sól, pieprz mielony czarny
dodatkowo - 2 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego masła do formy i skropienia mięsa
1 łyżeczka zimnego masła do sosu
Dość gruby a krótki kawałek mięsa umyłam i osuszyłam. Odcięłam odstające kawałki, ale błonę z tłuszczykiem na wierzchu zostawiłam. Ostrym nożem nacięłam mięso wzdłuż w trzech miejscach - raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie tak jak to widać na zdjęciu. Mięso natarłam przyprawami dodając ich tak szczerze mówiąc na oko. Pieprzu, tymianku, czosnku i soli było po ok. 1/2 łyżeczki a cynamonu, imbiru i ostrej papryki po 1/3 łyżeczki a nawet może nieco mniej. Mięso pod przykryciem odłożyłam w chłodne miejsce na kilka godzin.
FARSZ - jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekałam, posiekałam też drobno orzechy i natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszałam dodając jajko, mleko i bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Doprawione mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałożyłam porcje naszykowanego farszu. Związałam mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folia aluminiową bo chodzi o to żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę.
Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też skropiłam niewielką ilością tłuszczu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C a do naczynia wlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam mięso jeszcze ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i przykryłam folią, odstawiłam na 15 minut żeby mięso odpoczęło zanim je pokroję. Ostrożnie usunęłam sznurki.
Kroiłam na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i sałatą. Sos jak wytworzył się podczas pieczenia zlałam do rondelka przecedzając przez sitko, zagotowałam i wmieszałam w niego energicznie 1 łyżeczkę mocno schłodzonego masła.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/09/schab-tulipan-pieczony-z-orzechami.html