Wykonanie
Coraz bliżej święta! Przed
Wami wspaniały
schab pieczony z farszem z
orzechów włoskich.
Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała
wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny.
Schab podany z
orzechami cudownie wygląda na
stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok.Dzięki życzliwości
marki Piątnica i
marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstała pieczeń z
orzechami.
Składniki:około 1 kg
schabu bez kości100 gramów
orzechów włoskich, grubo pokrojonych1
jajko1
cebula3 łyżki
bułki tartejpieprz ziołowy,
tymianek suszony,
czosnek suszony,
papryka ostra,
sól,
majeranek,
pieprzWykonanie:Kawałek
mięsa myjemy i osuszamy.
Schab nacinamy wzdłuż na całej długości
mięsa w
trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa
razy po bokach i nieco pod skosem.
Schab nacieramy
przyprawami. Zawijamy
mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę.
Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
Orzechy kroimy i mieszamy je z
jajkiem,
bułką tartą i podsmażoną
cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w
mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia.
Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby
mięso się zarumieniło. Upieczone
mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!