Wykonanie
Nie ma
mowy żebym stała przy garach w taki upał! Żar leje się z nieba a w
mieście wszystko tak nagrzane, że w mieszkaniu ledwo da się wytrzymać. Ratujemy się
sałatkami, zimnymi
napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego.A takie smakowite jest właśnie gazpacho
pomidorowe czyli zimna zupa
pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj nie sposób ustalić. Nie gotuje się go wcale a jest pełne smaków lata i orzeźwiające. Nic specjalnie zaskakującego bo chłodniki są znane i lubiane także w naszej kuchni. Gazpacho poza
pomidorami zawiera jeszcze inne warzywa, wszystkie w stanie surowym, oraz trochę rozmoczonego
chleba, dzięki któremu jest bardziej gęste i pożywne. Składniki można bardzo drobno posiekać, ale można też wszystko po prostu zmiksować ułatwiając sobie pracę. Pierwotnie gazpacho było potrawą bardzo ubogich ludzi i składało się tylko z
chleba namoczonego w wodzie i skropionego nieco
oliwą. Dopiero z czasem ewoluowało i dzisiaj mamy kilka jego odmian. To, które prezentuję dzisiaj jest chyba najbardziej znaną wersją i wszyscy od razu kojarzą je z kuchnią hiszpańską.Można zrobić także dobry chłodnik z
owocami i to wcale nie musi być słodkie danie. Wystarczy odpowiednio je doprawić.

czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzeniaskładniki:3-4 bardzo dojrzałe
pomidory, u mnie
malinowe2 małe
ogórki gruntowe1 mała
cebula cukrowa albo czerwona1 ząbek
czosnku1/2 strąka
papryki czerwonejkawałek
ostrej papryczki1-2 kromki
białego chleba lub pół
bułki typu
kajzerka2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
octu winnego czerwonegoew.
szczypiorek i
koperekdo smaku -
sól, odrobina
cukruew. kilka kostek
lodu



Jak zrobić gazpacho?
Bułkę albo
chleb, jak najbardziej mogą być czerstwe, pokruszyłam do miski i zalałam 100 ml lodowatej
wody.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki - moje były bardzo mięsiste i słodkie więc nawet nie usuwałam gniazd nasiennych, ale jeśli mają dużo pestek to lepiej je wyjąć. Resztę warzyw umyłam. Z
papryki usunęłam gniazdo nasienne,
czosnek i
cebulę obrałam.
Pomidory,
ostrą papryczkę, połowę
papryki słodkiej i
cebuli oraz jednego
ogórka pokroiłam na kawałki. Dorzuciłam do miski z namoczonym
chlebem. Dodałam
czosnek i łyżkę
oliwy. Zblendowałam na gęstą zupę. Doprawiłam do smaku
solą, odrobiną
cukru i
octem winnym, ponownie zmiksowałam. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania może dodać nieco
ostrego sosu tabasco. Gazpacho wstawiłam do lodówki żeby dobrze się schłodziło.Resztę warzyw pokroiłam w drobną kostkę.
Zieleninę posiekałam. Gazpacho podałam bardzo zimne posypując pokrojonymi warzywami i
zieleniną. Pokrojone dodatki można podać na stół w oddzielnych małych miseczkach żeby każdy nałożył sobie co i ile ma ochotę.Jeśli jest bardzo gorąco albo nie macie czasu na chłodzenie gazpacho przed podaniem można do niego wrzucić kilka kostek
lodu. Ma być naprawdę zimne i orzeźwiające.