Wykonanie
Lubicie
wodę z sokiem? Ja przyznam, że nieszczególnie. Przeważnie
piję wodę samą bo po słodkich napojach chce mi się pić jeszcze bardziej. Ale lubię czasami napić się domowej lemoniady czy kompotu
owocowego. Przeważnie mam też w domu jakiś słodki
syrop bo takie przydają się kiedy kogoś jednak na coś słodkiego do picia najdzie.Dobrze jeśli taki
syrop, poza tym że jest słodki, ma też jakieś właściwości lecznicze. Oczywiście takim bardzo zdrowym
syropem jest malinowy albo
imbirowy. Ale ten, który zrobiłam kilka dni temu też pomoże przy przeziębieniu. Zima rozcieńczę go
wodą albo posłodzę nim
herbatkę i będzie nie tylko słodko, ale też pachnąco i zdrowo.A w letnie, gorące dni można podać
wodę z
lodem i świeżymi
owocami - mimo, że bez
cukru to obiecuję, że będzie smakować zarówno dorosłym jak i dzieciom.
czas przygotowania: 30 minut + 2-3 dni + czas pasteryzacjiskładniki:1 kg
cukru białego albo trzcinowego demerarasok z 1-2
cytryn1 l
wodyKwiaty zebrałam w
słoneczny dzień. Przebrałam je zaraz po przyjściu do domu odrzucając te brązowiejące i zostawiłam rozłożone na białej ściereczce, w przewiewnym miejscu na godzinkę, żeby robaczki miały czas na ewakuację. Kwiaty muszą
mieć przewiew, ale nie mogą leżeć na słońcu.Z baldachów oberwałam same białe, małe kwiatuszki odrzucając zielone łodyżki, nawet te cienkie. Można nożyczkami poodcinać te kwiatki, ale przyznam, że obrywanie ręczne lepiej mi szło. Kwiatków była spora miska, ale konkretna ilość baldachów nie ma tak wielkiego znaczenia. Można
syrop zrobić z 15 sztuk albo z 50, ten drugi będzie po prostu intensywniejszy.Kwiaty wsypałam do dużego słoja. W garnku zagotowałam
wodę z
cukrem i
sokiem wyciśniętym z
cytryny. Gorącym zalałam kwiaty tak żeby w nim pływały, były w nim zanurzone.
Słój zamknęłam i odstawiłam w chłodne, ciemne miejsce na 2-3 dni. Codziennie mieszałam zawartość. Po 3 dniach zlałam cały płyn filtrując go przez sito wyłożone dodatkowo gazą. Kwiaty odcisnęłam dokładnie i wyrzuciłam.
Syrop rozlałam do butelek/słoików. Pasteryzowałam 15-20 minut w zależności od wielkości naczyń. Podczas pasteryzacji w wodzie powinna ona sięgać do 3/4 wysokości opakowań. Czas liczę od momentu zagotowania
wody ze wstawionymi do niej słoikami.Z tej ilości składników otrzymacie 2 l
syropu. Ja część
syropu zostawiłam sobie do bieżącego zużycia i tego nie pasteryzowałam tylko wstawiłam do lodówki.