Wykonanie
Przepis podpatrzony TUSkladniki:1.5 kg
cukrusok z 1.5
cytryny1.5 litr
wodyKwiaty czarnego bzu zbieramy w suchy,
słoneczny dzień. Zrywamy je delikatnie i delikatnie układamy je w koszyku,nie zrywamy zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. w domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić robaczkom ewakuację Nie potrząsamy baldachami bo pozbywamy się wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. bezpośrednio nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać
syrop, odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązekPo oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy
wodę z
cukrem i kwaskiem (lub
sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte
syropem), przykrywamy i odstawiamy na 4 dni, delikatnie mieszając ok.raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy
syrop( znajda sie pewnie jakies muszki krore sie nie ewakulowaly (ja uzylam pieluszki tetrowej poskladanej na mniejszy kwadrat i sitka zeby miec pewnosc ze pieluszka mi nie ucieknie) zagotowac i przelewamy do wyparzonych butelek.papasteryzować 15 min. Po otwarciu
syrop przechowujemy w lodówce.