Wykonanie
Hyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez.Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy
syrop z dodatkiem
cytrusów.
Syropem m ożna polewać
lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki
owocowe.Rozcieńczony z
wodą z
lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady.Do tego jest stosowany w
kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują.
Składniki:(na 3l
syropu)60-70 baldachów bzu Czernego (wielości dłoni)2l
wody1,8 kg
cukru3cytryny3limonki50g kwasku
cytrynowego Wykonanie Z bieramy w pełni rozwinięte baldachy z dala od
drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek.
Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek
cytrynowy, sok wyciśnięty z
cytryn i
limonek oraz skórki z
cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24h.Po tym czasie przecedzamy przez sito, podgrzewamy i wlewamy przez sito z watą do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek.Zakręcamy. Nakrętki powinny się wciągnąć. Nie ma potrzeby pasteryzacji.
Syrop wytrzymuje w butelkach przynajmniej rok.