Wykonanie
Naszło mnie na pieczenie
ciasteczek a to przeważnie takie zimowe zajęcie. Jednak miałam wielką ochotę upiec coś do pochrupania więc zagniotłam szybko ciasto, wyciągnęłam wałek i niedużą foremkę, i do roboty!Po 30 minutach moje pyszne
ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie
ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka na Was pod zdjęciem.Żeby
ciasteczka miały z wierzchu ładną fakturę można potraktować je tłuczkiem do
mięsa - zobacz jak ładnie będą wyglądać.
Ciasteczka szafirowe do
piwa lub
winaczas przygotowania: ok. 10 minut + czas pieczeniaskładniki:190 g
sera żółtego Szafir120 g
masła240 g
mąki pszennej tortowej1 średnie
jajko1 płaska łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
papryki wędzonej w proszku



Jak zrobić kruche
ciasteczka z
żółtym serem?
Ser starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki
masło, przesianą
mąkę,
sól i
paprykę. Zamiast
papryki wędzonej w proszku można dodać sproszkowane
chili albo
pieprz cayenne, ale tylko 1/4 łyżeczki żeby
ciasteczka nie były zbyt pikantne. Składniki roztarłam rękami aż
masło połączyło się z
serem i
mąką. Ponieważ masa była dość sypka wbiłam
jajko i zagniotłam gładkie ciasto. Można je zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia, ale nie jest to wcale konieczne.Żeby było wygodniej podzieliłam sobie ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowywałam na placek grubości ok. 3 mm, leciutko tylko podsypując
mąką. Małą foremką wykrawałam
ciasteczka. Można zrobić to kieliszkiem albo po prostu pokroić placek nożem na nieduże prostokąty. Wycięte
ciasteczka układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Ciasteczka powinny tylko lekko się zezłocić.Jeśli lubicie przegryzać sobie takie wytrawne
ciasteczka przy
piwie to spróbujcie też
Ciasteczek parmezanowych - pyszne są! Oba rodzaje są doskonałą przekąską podczas przyjacielskich spotkań przy kufelku
piwa albo kieliszku
wina. Wierzcie mi, że Wasi znajomi zakochają się w nich!