Wykonanie
Deser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań. Ugotowane w
mleku kokosowym są delikatne i pyszne.
Owocowy, kwaskowy dodatek dobrze z nimi kontrastuje i całość jest niezwykle pyszna. Taki deser pokochają go nie tylko dzieci -
daję Wam słowo!Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam
ksylitolu.
Cukier brzozowy ma prawie połowę mniej kalorii niż biały a więcej o nim
pisałam w przepisie na Sernik
czekoladowy
czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas moczenia tapiokiskładniki na 6 porcji:1 l
mleka kokosowego100 g tapioki - granulat gruby50 g
ksylitolu Sante1/4 łyżeczki
soli himalajskiejok. 500 g
jabłek - waga po obraniuok. 100 g
borówki amerykańskiejsok z 1-2
limonekskórka otarta z 1/2
limonki50 g
ksylitolu

Jak zrobić deser z tapioki z owocami?Tapiokę wsypałam do garnka i zalałam
mlekiem kokosowym. Odstawiłam na ok. 1,5 godziny bo użyłam grubego granulatu czyli kuleczek o śr. 4-5mm. Podczas moczenia kulki nieco napęczniały. Gotowałam je
potem powolutku aż zmiękły co trwało prawie godzinę, ale radzę spróbować i ew. gotować dłużej.
Mleko powinno tylko lekko mrugać i trzeba całość co jakiś czas mieszać pilnując żeby nic się nie przypaliło. Pod koniec gotowania dosypałam
ksylitol i dodałam odrobinę
soli.Kiedy tapioka się gotowała przygotowałam
owoce.
Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w dużą kostkę. Przełożyłam do rondla i polałam
sokiem z limonki. Smażyłam na małym ogniu, mieszając, kilka minut a następnie dodałam skórkę z
limonki,
borówki i
ksylitol. Smażyłam aż
owoce zmiękły i odparował nadmiar soku i całość zgęstniała.
Owoce nie powinny się zupełnie rozpaść. Odstawiłam do ostudzenia.Do szklaneczek nałożyłam porcje ugotowanej tapioki a na nią warstwę
owocową. Schłodziłam a przed podaniem przybrałam świeżą
miętą i kawałeczkiem
limonki.