Wykonanie


Nasiona chia, zwane także
szałwią hiszpańską, to meksykański odpowiednik rodzimego
siemienia lnianego. Ma właściwości żelujące, wystarczy zalać je
mlekiem lub innym płynem.Chia jest nadal raczej słabo znana w Polsce, w zasadzie kupują ją tylko osoby interesujące się zdrową dietą. Chia jest uprawiana w Meksyku i Ameryce Południowej. Jest bardzo zdrowa. To naturalne źródło wielu witamin, minerałów, błonnika,
białka. Chia to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega – 3 (30%) i omega – 6 (40%), w optymalnych dla nas proporcjach. Nie warto się jej opierać, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna.Jak smakuje
pudding z chia? Jak
galaretka, jak dobry deser, choć świetnie smakuje też na śniadanie. Wymaga co najmniej 5-godzinnego pobytu w lodówce, żeby zagęścić płyn. Nasiona chia są łagodne w smaku, lekko
orzechowe. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Spróbujcie poniższego.
Pudding jest zarówno lekko słodki, jak i kwaśny. Uwaga: jeśli kupisz
trawę cytrynową w większej ilości, to niewykorzystane źdźbła możesz zamrozić.
Pudding z chia przygotowany na podst. tego przepisu.Składniki (2 porcje):1/4 szklanki nasion chia400 ml
mleczka kokosowego1 źdźbło
trawy cytrynowej1 mała
limonka2 łyżki (30 ml)
brązowego cukru (lub 2-3 łyżeczki
ksylitolu -
cukru brzozowego)
owoce np.
brzoskwinie,
nektarynki,
maliny do podaniaopcjonalnie:
wiórki kokosowe (do dekoracji)Wykonanie:Do garnka wlać
mleko kokosowe, zmiażdżyć nożę
trawę cytrynową (obraną z wierzchniej, brzydszej warstwy) i dodać do
mleka.Doprowadzić
mleko do wrzenia, gotować przez kilka minut, aż trochę odparuje (powinno zostać nieco ponad szklankę). Następnie wyłączyć je i pozostawić z
trawą cytrynową na przynajmniej 30 minut. W tym czasie
mleko ostygnie i przeniknie dogłębnie aromatem
trawy cytrynowej.
Mleko odcedzić.Posłodzić
mleko, dodać skórkę otartą z
limonki (uprzednio porządnie umytej i sparzonej), a następnie wyciśnąć z niej sok. Wszystko dokładnie wymieszać, dosłodzić jeżeli
mleko jest za mało słodkie.Do garnuszka z
mlekiem wsypać nasiona chia. Dobrze zamieszać i odstawić na bok na kwadrans. Po tym czasie ponownie zamieszać
pudding i pozostawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie przełożyć
pudding do naczynek i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać ze świeżymi
owocami np.
brzoskwiniami,
malinami; można posypać wiórkami kokosowymi.