Wykonanie
Wigilia już za parę dni, więc jeśli poszukujecie jeszcze ostatnich inspiracji na nieco lżejsze potrawy świąteczne to serdecznie zapraszam,
pstrąg w sosie
cytrynowo-
kokosowym sprawdzi się wyśmienicie.Delikatny, aromatyczny i soczysty, do tego ograniczamy kaloryczność potrawy piekąc ją w piekarniku zamiast smażąc. Nie trzeba wietrzyć mieszkania tuż przed kolacją, nie trzeba sprzątać kuchenki po smażeniu i można zjadać bez wyrzutów sumienia, same plusy 😉Składniki:
Pstrąg filet ok 600 g
Cytryna 1/3 szt
Mleczko kokosowe 3 łyżkiLiście
limonki Kaffir 3 szt (opcjonalnie)
Przyprawy:
sól,
pieprz,
trawa cytrynowa (opcjonalnie)
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:Filet z
pstrąga myjemy, osuszamy i posypujemy
solą i
pieprzem.
Mleczko kokosowe łączymy z
sokiem z cytryny i opcjonalnie liśćmi
limonki oraz
trawą cytrynową. Przygotowanym sosem zalewamy
rybę i odstawiamy na ok. 3 h do lodówki. Po tym czasie
rybę wraz z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15 minut w temp. 180°C. Podajemy z
natką pietruszki i kawałkami
cytryn.
Pstrąga możemy zamienić na filet z
karpia lub
sandacza, które równie dobrze będą pasowały do
cytrynowo-kokosowej marynaty.
Pstrąg w sosie
cytrynowo-
kokosowym wychodzi bardzo soczysty i delikatny. Nie musicie się obawiać że smak
kokosu zdominuje potrawę, bo zdecydowanie przeważa
cytrynka, delikatnie złagodzona aksamitnym mleczkiem.
Ryba najlepiej smakuje na ciepło prosto z piekarnika, a że jej czas pieczenia to tylko 15 minut więc na spokojnie możemy wstawić ją tuz przed kolacją wigilijną, nie obawiając się dość uciążliwego zapachu smażonej
ryby. To zdecydowanie lżejsza propozycja wigilijnej potrawy, więc może warto przygotować ją na Wigilię?Samych pyszności na świątecznym
stole,SmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...