Wykonanie
Jeśli ktoś nie lubi krokietów z
kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z
kapusty i leśnych
grzybów.Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest
drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze są też na zimno jako przekąska.
czas przygotowania : 40 min. + czas przygotowania farszuskładniki na ok. 45-50 sztuk :CIASTO - 350 g
mąki pszennej, użyłam luksusowej3/4 łyżeczki
soli50 g
masła15 g świeżych
drożdży150 ml
mleka1 czubata łyżeczka
cukru1
jajkoFARSZ - ok. 1/3 porcji farszu kapuściano
grzybowegodo posmarowania - 1
jajko1 łyżeczka
mlekado posypania - ziarna
sezamu i
kminkusposób przygotowania : CIASTO -
mąkę przesiałam do miski. Do kubka wkruszyłam
drożdże. Dodałam letnie
mleko,
cukier i 2 łyżeczki
mąki. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut. Do
mąki dodałam
sól i zimne
masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wlałam spieniony zaczyn i wbiłam
jajko. Zagniotłam gładkie ciasto.
Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3-5 mm. Wzdłuż, na środku, nałożyłam porcję nadzienia z
kapusty i
grzybów . Brzegi ciasta posmarowałam
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i zlepiłam, końce mocno zacisnęłam. Przewróciłam wałek tak żeby łączenie znalazło się pod
spodem. Bardzo
ostrym nożem pokroiłam na ukośne kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Delikatnie przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Tak naszykowane kapuśniaczki posmarowałam
jajkiem z
mlekiem. Część posypałam
sezamem a część
kminkiem. Zdradzę Wam, że te z
kminkiem będą specjalnie dla mnie bo bardzo lubię tę
przyprawę :)Kapuśniaczki piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Są świetnym dodatkiem do czystych zup, ale też smakowitą przekąską - zarówno na ciepło jak i na zimno.