Wykonanie
Domowego
pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej80 g stopionego
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szklanka tłustego
mleka1 większa łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru40 g
drożdży1
jajkołyżka
sezamuMąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i
solą, przesiać.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
drożdże i
cukier. Dodać
mąki i
masło. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, smarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około kwadransa.