Wykonanie
To już chyba ostatnie rydze w tym sezonie. Nie bardzo mam do nich dostęp w "swoich" lasach a kupować
grzybów nie
będę. Nie bo nie - albo sama zbiorę albo nie jem. Ale czasami dobrze ludzie zbiorą i można zahandlować wymieniając się na jakiś
dżem czy
ogórki z własnej spiżarni. To co innego, prawda ?Koniecznie zobacz przepis na
Makaron z
dynią czyli danie jakie przygotowywałam wirtualnie z koleżankami blogerkami - takie wspólne gotowanie czy pieczenie, chociaż na odległość, to fajna zabawa !
czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :1 czubata szklanka dyni piżmowej, pokrojonej w kosteczkę1
szalotka albo mała
cebula1 mała ostra
żółta papryczka50 ml białego
wytrawnego wina3-4 łyżki
mascarpone2 łyżki
startego sera Szafir1 łyżeczka
oleju albo
oliwyok. 350 g niedużych rydzów2 łyżki
masła klarowanegodo smaku -
sól morska ,
pieprz biały mielony,
natka pietruszkisposób przygotowania :
grzyby dokładnie oczyściłam, przycięłam trzonki zostawiając same kapelusze. Opłukałam je i osuszyłam. Na patelni rozgrzałam mocno, wrzuciłam rydze i smażyłam po kilka minut z obu stron aż zmiękły i ładnie się zrumieniły.W garnku nastawiłam
wodę do gotowania
makaronu, kiedy zawrzała posoliłam i wrzuciłam wstążki. Gotowałam według zaleceń producenta tyle czasu żeby
makaron był al'dente. Odcedziłam zachowując trochę
wody z gotowania.W rondlu rozgrzałam
olej. Podsmażyłam obraną i posiekaną
szalotkę oraz pokrojoną w drobniutką kosteczkę oczyszczoną papryczkę. Dorzuciłam wcześniej obraną ze skórki
dynię, smażyłam razem kilka chwil aż nieco zmiękła. Wlałam
wino a po chwili dodałam także
mascarpone. Gdyby sos był zbyt gęsty można dolać nieco
wody od
makaronu. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem. Wrzuciłam ugotowany
makaron i wymieszałam dokładnie.Podałam zaraz po przygotowaniu wykładając porcje
makaronu z sosem
dyniowym na talerze i obkładając je smażonym rydzami. Całość posypałam listkami
natki i
startym serem Szafir.