ßßß Cookit - przepis na Małże duszone w białym winie

Małże duszone w białym winie

nazwa

Wykonanie

Przepis miłośnikom małży dobrze znany, zamieszczam go dla zachowania w pamięci jednego z przemiłych kulinarnie, rodzinnych wieczorów. Zazwyczaj nie fotografuję, kiedy stół zastawiony, a rodzina czeka, zwłaszcza z tym wymownym spojrzeniem i sztućcami w dłoniach. Czy możemy już jeść? - kto z Was to zna?
Zapraszam Was na szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne danie rodem z Francji. Co do niego podać? Oczywiście białe wino. I chrupiącą bagietkę. Z duszenia małży powstaje niesamowicie aromatyczny sos :-)
Składniki:
1 kg małży
1 łyżka masła
3 szalotki
150 ml białego, wytrawnego wina
sól morska
pieprz biały
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Przygotowanie małży zaczynamy od selekcji i dokładnego ich oczyszczenia. Zobaczcie, jak zrobić to prawidłowo -> Jak oczyścić i przygotować małże?
Szalotki siekamy bardzo drobno. masło topimy w rondlu, dodajemy szalotki, przyprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Dusimy chwilę, aż szalotki zmiękną. Wlewamy wino.
Oczyszczone małże wkładamy do rondla, mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie muszle, przykrywamy i dusimy około 5 minut lub do czasu, aż wszystkie muszle otworzą się. Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane natką pietruszki.
,
Składnik główny:
małże,
Składnik główny:
szalotka,
Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,
Źródło:http://artkulinaria.pl/malze-duszone-w-bialym-winie