Wykonanie
Przepis miłośnikom
małży dobrze znany, zamieszczam go dla zachowania w pamięci jednego z przemiłych kulinarnie, rodzinnych wieczorów. Zazwyczaj nie fotografuję, kiedy stół zastawiony, a rodzina czeka, zwłaszcza z tym wymownym spojrzeniem i sztućcami w dłoniach. Czy możemy już jeść? - kto z Was to zna?Zapraszam Was na szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne danie
rodem z Francji. Co do niego podać? Oczywiście
białe wino. I chrupiącą
bagietkę. Z duszenia
małży powstaje niesamowicie aromatyczny sos :-)Składniki:1 kg
małży1 łyżka
masła3
szalotki150 ml białego,
wytrawnego winasól morskapieprz białypęczek
natki pietruszkiPrzygotowanie:Przygotowanie
małży zaczynamy od selekcji i dokładnego ich oczyszczenia. Zobaczcie, jak zrobić to prawidłowo -> Jak oczyścić i przygotować małże?
Szalotki siekamy bardzo drobno.
masło topimy w rondlu, dodajemy
szalotki, przyprawiamy odrobiną
soli i sporą ilością
pieprzu. Dusimy chwilę, aż
szalotki zmiękną. Wlewamy
wino.Oczyszczone
małże wkładamy do rondla, mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie muszle, przykrywamy i dusimy około 5 minut lub do czasu, aż wszystkie muszle otworzą się. Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane
natką pietruszki.
,Składnik główny:
małże,Składnik główny:
szalotka,Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,