Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja to danie, na które natknęłam się tutaj kilka miesięcy temu, przy okazji poszukiwań pomysłu na sycący obiad w zimowe sobotnie popołudnie.Specjalnie na życzenie mojej Szwagierki postanowiłam ponownie je przygotować i tutaj w swojej wersji opublikować:)
500g
ryżu (u mnie długoziarnisty)1,5 szklanki białego
wytrawnego wina500g surowego fileta z
łososiasłoiczek
suszonych pomidorów2 zgniecione ząbki
czosnku3 średnie
cebule1 litr
warzywnego bulionu2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masłanatka pietruszki (u mnie całkiem sporo tej
natki!)
biały pieprzMyślę, że powyższa ilość składników powinna zaspokoić apetyty 5-6 głodnych osób;)
Cebulę drobno siekamy.
Pomidory odsączamy z
oleju i za pomocą blendera mielimy tak by uzyskały konsystencję gęstej pasty. Kilka
pomidorków odkładamy i kroimy w paseczki.
Łososia kroimy w cząstki wielkości około 2-3 cm.Na głębokiej patelni (ja przygotowałam moje danie w patelni-woku) rozgrzewamy
oliwę i
masło, następnie dodajemy
cebulę. Gdy
cebula leciutko się zeszkli dodajemy pastę
pomidorową, zmiażdżony
czosnek oraz
ryż i energicznie mieszamy, czekając aż
ryż stanie się szklisty. Całość zalewamy
winem. Gdy
wino odparuje , stopniowo dolewamy po szklance
bulionu, za każdym razem czekając aż ciecz zostanie wchłonięta. Gdy
ryż jest już prawie miękki, dodajemy
łososia i resztę posiekanych
pomidorów. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu ,aż nasze danie nabierze spójnej, kremowej konsystencji. Na samym końcu dodajemy część posiekanej drobno
natki oraz
pieprz.Przed podaniem oprószamy wszystko zieloną
pietruszką.Nasze łososiowe risotto wspaniale komponuje się z kieliszkiem białego
wytrawnego wina. Stanowi pomysł zarówno na sycący obiad, jak i na wykwintną kolację dla gości.Ciekawe, czy i Wam tak smakuje?Krecia