ßßß Cookit - przepis na Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze

Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na prosty i szybki sposób przygotowania dania z mulami.
Tym razem są to mule mrożone, co ułatwia nam pracę jak i skraca czas przyrządzenia uwielbianych przez nas pachnących morzem małży.
Jedyne, na co musimy zwrócić uwagę to bardzo krótki czas na przygotowanie sosu i ugotowanie makaronu Conchiglie al dente.
I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać.
Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;)
Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry .
Składniki:
500 g mrożonych muli bez skorupek
500 g makaronu Conchiglie
2 szalotki
4 ząbki czosnku
200 ml cydru
300 ml słodkiej śmietanki
sól morska
biały pieprz
1 pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
80 g masła
1 cytrna
Wykonanie:
Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania.
Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się składników.
Na koniec dodać ugotowane al dente conchiglie, zasypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać, podawać.
Smacznego !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/04/conchiglie-z-mulami-w-sosie-smietanowym.html