ßßß Cookit - przepis na Mini frittaty z zielonym groszkiem

Mini frittaty z zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Niedzielne śniadanie w naszym domu jest późne, trochę leniwe i przeważnie jajeczne. Najczęściej smażę jajecznicę - tak jest najprościej a wszyscy lubimy. Czasami robię omlet albo jaja zapiekane, albo gotowane . . . Danie jajeczne na śniadanie w niedzielę to już chyba taki nasz mały rytuał i tylko jego postać od czasu do czasu się zmienia. Zapieczone z szynką i groszkiem były pyszne !
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki na 8 sztuk :
8 dużych albo 16 mniejszych plasterków szynki wędzonej
6 jajek
150 g zielonego mrożonego groszku
2 małe szalotki
40 g startego sera Gruyère
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka masła
do smaku - sól, przyprawa ognista, pieprz biały mielony
do foremek : 2-3 łyżeczki masła
sposób przygotowania : 8 gniazd formy do muffinek posmarowałam wewnątrz masłem. Wyłożyłam je cieniutkimi plasterkami szynki - jeśli plastry są duże to wystarczy po jednym na gniazdo, jeśli mniejsze potrzebne będą dwa.
Szalotki obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam szalotkę, dosypałam zamrożony groszek i wlałam kilka łyżek wody. Dusiłam kilka minut aż groszek zmiękł i odparowała woda, przestudziłam.
Jajka wybiłam do miski i roztrzepałam lekko z mascarpone. Dodałam ostudzony groszek z cebulką, starty ser, natkę i doprawiłam do smaku. Masę rozdzieliłam równo nalewając do wcześniej naszykowanych foremek.
Zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba pilnować żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił a środek upiekł więc czas pieczenia może być odrobinę krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika.
Podałam na gorąco, ale na zimno też są smaczne.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/mini-frittaty-z-zielonym-groszkiem.html