Wykonanie
Niedzielne śniadanie w naszym domu jest późne, trochę leniwe i przeważnie jajeczne. Najczęściej smażę jajecznicę - tak jest najprościej a wszyscy lubimy. Czasami robię omlet albo
jaja zapiekane, albo gotowane . . . Danie jajeczne na śniadanie w niedzielę to już chyba taki nasz mały rytuał i tylko jego postać od czasu do czasu się zmienia. Zapieczone z
szynką i
groszkiem były pyszne !
czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki na 8 sztuk :8 dużych albo 16 mniejszych plasterków
szynki wędzonej6
jajek150 g
zielonego mrożonego groszku2 małe
szalotki40 g
startego sera Gruyère1 czubata łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
serka mascarpone1 łyżka
masłado smaku -
sól,
przyprawa ognista,
pieprz biały mielonydo foremek : 2-3 łyżeczki
masłasposób przygotowania : 8 gniazd formy do muffinek posmarowałam wewnątrz
masłem. Wyłożyłam je cieniutkimi plasterkami
szynki - jeśli plastry są duże to wystarczy po jednym na gniazdo, jeśli mniejsze potrzebne będą dwa.
Szalotki obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam
masło, zeszkliłam
szalotkę, dosypałam zamrożony
groszek i wlałam kilka łyżek
wody. Dusiłam kilka minut aż
groszek zmiękł i odparowała
woda, przestudziłam.
Jajka wybiłam do miski i roztrzepałam lekko z
mascarpone. Dodałam ostudzony
groszek z
cebulką,
starty ser,
natkę i doprawiłam do smaku. Masę rozdzieliłam równo nalewając do wcześniej naszykowanych foremek.Zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba pilnować żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił a środek upiekł więc czas pieczenia może być odrobinę krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika.Podałam na gorąco, ale na zimno też są smaczne.