ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonych szparagów i groszku

Zupa z zielonych szparagów i groszku

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy najwyższy czas rozpocząć:-)
Zachęcam do skosztowania zupy zielonej z dodatkiem szparagów, groszku i pietruszki. Inspirację do jej zrobienia znalazłam w książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść". Ekspresowa wręcz receptura, a smak ...Musicie sami ocenić;-)!
Składniki:
600 g zielonych szparagów,
400 g mrożonego zielonego groszku,
2 cebule ( w oryginale były 4 szalotki),
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki masła,
2 litry bulionu warzywnego,
1 mała śmietana 22%,
sól i biały pieprz.
Przygotowanie:
Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć cebulę,dodać groszek i pokrojone szparagi. Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem kleksem śmietany i natką pietruszki.
Dodane do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/05/zupa-z-zielonych-szparagow-i-groszku.html