Wykonanie
Sezon
szparagowy najwyższy czas rozpocząć:-)Zachęcam do skosztowania zupy zielonej z dodatkiem
szparagów,
groszku i
pietruszki. Inspirację do jej zrobienia znalazłam w książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść". Ekspresowa wręcz receptura, a smak ...Musicie sami ocenić;-)!
Składniki:600 g
zielonych szparagów,400 g
mrożonego zielonego groszku,2
cebule ( w oryginale były 4
szalotki),1 pęczek
natki pietruszki,2 łyżki
masła,2 litry
bulionu warzywnego,1 mała
śmietana 22%,
sól i
biały pieprz.Przygotowanie:Odkroić zdrewniałe końcówki
szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na
maśle podsmażyć
cebulę,dodać
groszek i pokrojone
szparagi. Wlać
bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Następnie dodać posiekana
natkę pietruszki,
przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać
śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem kleksem
śmietany i
natką pietruszki.
Dodane do akcji: