ßßß Cookit - przepis na Kapusta duszona z pomidorami

Kapusta duszona z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Już od dziecka byłam kapuściara. Kapuśniak czy bigos to dania, które zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach, które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty, ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie na kilka dni. Takie jesienne, rozgrzewające i pyszne !
czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki :
1 średnia główka kapusty białej, ok. 2 kg
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2,5 szkl. wrzącej wody
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 papryczka czereśniowa
1 szkl. soku pomidorowego
5 większych dojrzałych, mięsistych pomidorów
1 łyżeczka masła
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka zmielonego kminku
100 g wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, opłukałam i przekroiłam na ćwiartki a następnie poszatkowałam niezbyt cienko. W miarę krojenia przekładałam do dużego garnka. Kiedy cała kapusta, pokrojona, znalazła się już w garnku posoliłam ją i posypałam cukrem. Wlałam też gorącą wodę, garnek przykryłam i dusiłam kapustę ok. 10 minut aż nieco zmiękła, w międzyczasie kilka razy przemieszałam.
Marchewkę, cebulę i papryczkę oczyściłam. Marchew starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a papryczkę posiekałam. Rozdrobnione warzywa dodałam do lekko podduszonej kapusty i dusiłam razem 5 minut.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę. Smażyłam je w rondlu na maśle, na ostrym ogniu, przez kilka chwil. Przełożyłam do kapusty. Wlałam także sok pomidorowy. Dodałam liście laurowe, kminek mielony, lubczyk i ziołowy pieprz. Dalej dusiłam na malutkim ogniu kilka minut.
Na patelni rozpuściłam smalec. Podsmażyłam pokrojony w kosteczkę boczek na rumiane skwarki. Wsypałam mąkę i przysmażyłam ją chwilę po czym całą tę zasmażkę dodałam do garnka z kapustą, wymieszałam i pozwoliłam całej potrawie jeszcze chwilę się powoli pogotować. Na koniec spróbowałam - na mój smak już nie trzeba było doprawiać.
Po ugotowaniu zostawiłam kapustę w spokoju, pod przykryciem, na pół godziny żeby wszystkie smaki się przegryzły i całość uspokoiła. Ja lubię kiedy kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/kapusta-duszona-na-gesto-z-pomidorami.html