Kiedy za oknem nie ma już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni.Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza.Proporcja dla 3 osób:- 1/2 główki białej kapusty- ok. 15 dag wędzonego boczku- 2 małe pomidory- 1 małą cebulka- 4-6 śliwek- 1 łyżka cukru- sól, pieprz do smaku- 0,5 dużego pęczka natki pietruszki- 0,5 szklanki wodyBoczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki i pomidory pokrojone na cząstki. Dusimy do miękkości kapusty. Teraz doprawiamy cukrem, solą ( w zależności jak słony był boczek) i pieprzem. Zagotowujemy, dodajemy poszatkowaną nać pietruszki. wyłączamy gaz i przykrywamy na 10 minut.