ßßß Cookit - przepis na Jesienna kapusta na słodko ze śliwką

Jesienna kapusta na słodko ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Kiedy za oknem nie ma już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni.
Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza.
Proporcja dla 3 osób:
- 1/2 główki białej kapusty
- ok. 15 dag wędzonego boczku
- 2 małe pomidory
- 1 małą cebulka
- 4-6 śliwek
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 dużego pęczka natki pietruszki
- 0,5 szklanki wody
Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki i pomidory pokrojone na cząstki. Dusimy do miękkości kapusty. Teraz doprawiamy cukrem, solą ( w zależności jak słony był boczek) i pieprzem. Zagotowujemy, dodajemy poszatkowaną nać pietruszki. wyłączamy gaz i przykrywamy na 10 minut.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2014/09/jesienna-kapusta-na-sodko-ze-sliwka.html