Wykonanie
Lubicie leczo? Duszoną
paprykę, z dużą ilością
pomidorów,
cebulą i wędzonką ? Ja uwielbiam ! To danie nieco podobne do bigosu bo każda gospodyni ma na nie swój własny, i oczywiście najlepszy, przepis. Ja też mam swój i też uważam, że najlepszy :DDo leczo nie trzeba skomplikowanych składników a robi się je dość szybko. Tak jak
Węgrzy używam do tego dania
smalcu.
Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też
cukinii czy innych warzyw poza
papryką,
cebulą i
pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej
papryki, tzw. igołomskiej, która nadaje się do tego doskonale. Nieodzownym składnikiem jest jakaś wędzonka - może to być
boczek albo wędzona
słonina, ale lubię też dodać
kiełbasy. Można pokusić się o zupełnie wegetariańskie leczo, ale to nie dla mnie. Dodaję jeszcze sporo wędzonej, sproszkowanej
papryki - bez jej smaku i aromatu leczo nie jest takie jakie być powinno.Zobacz przepis na kolorowy Paprykarz - też pyszny, ale jednak nieco inny.
czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :8 sztuk białej
papryki, tzw. igołomskiej3 dość duże
pomidory malinowe3
cebule1
cienka kiełbasa, ok. 20 cm100 g
boczku wędzonego1 łyżka
smalcu1-2 łyżeczki
papryki wędzonej w proszku1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka suszonego
lubczyku2 łyżeczki świeżego
oreganodo smaku -
sól,
pieprz ziołowy, szczypta
cukrusposób przygotowania : warzywa oczyściłam, osuszyłam.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę.
Cebulę po obraniu pokroiłam w półplasterki. Z
papryk usunęłam gniazda nasienne a strąki pokroiłam w paski.
Boczek i
kiełbasę pokroiłam w kostkę.W rondlu roztopiłam
smalec. Wrzuciłam
boczek i
kiełbasę, smażyłam aż się zrumieniły. Dodałam
cebulę, zeszkliłam. Zdjęłam rondel na chwilę z ognia, dosypałam obie
papryki w proszku i dobrze rozmieszałam - na ogniu mogłyby się przypalić i zgorzknieć. Dodałam
pomidory i ponownie postawiłam naczynie na kuchni. Gotowałam 5 minut. Dorzuciłam
paprykę i
lubczyk, gotowałam na małym ogniu kilkanaście minut aż
papryka zmiękła, ale nie powinna się rozpadać. Na koniec doprawiłam leczo szczyptą
cukru,
solą, niewielką ilością
pieprzu ziołowego i
oregano.Leczo można podać z
pieczywem albo
ryżem. Można zrobić wersję bez
kiełbasy, ale
wędzony boczek czy wędzona
słonina to naprawdę ważny element tego dania. Do duszących się warzyw nie dolewam żadnego płynu - ani
wody, ani
bulionu, bo nie ma takiej potrzeby.
Pomidory dadzą wystarczająco dużo soku żeby potrawa nie była za gęsta. Jednak jeśli wyjdzie zbyt płynna wystarczy ją odparować albo zagęścić odrobiną
mąki.