Wykonanie
Nadmiar zalegającej w domowej spiżarni
cukinii udało mi się wreszcie spożytkować na coś dobrego i sycącego. I tak powstał Eintopf czy jak ktoś woli - po naszemu - leczo.Idealnie komponuje się z
wędzonym boczkiem, ale nada się także
kiełbasa czy co tam akurat macie w lodówce.
Kminek można pominąć, ale to właśnie on (obok
boczku),
daje całości takiego "pazura" ;)Niestety
pomidory już nie smakują
pomidorami, więc dobrym substytutem są te z puszki.Uff, wyszedł mi niezły gar, będzie na parę dni ;)Co trzeba?ok. 1200 g
cukinii2 -3
papryki (najlepiej kolorowe)2
cebule250 g
wędzonego boczku800 g
pomidorów (2 puszki)1 płaska łyżeczka
kminku2-3 łyżki
oleju3
liście laurowesłodka papryka2 łyżki
cukrusól,
pieprzCo i jak?W dużym garnku podprażyć na
oleju kminek. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę.Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę.
Boczek drobno pokroić, dorzucić do zeszklonej
cebuli i
papryki.
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5 cm, dodać do reszty. Poddusić.Na koniec dodać
pomidory z puszki łącznie z zalewą,
liście laurowe i tyle
wody, aby całość się swobodnie gotowała. Dusić do miękkości
cukinii.Na końcu doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i mieloną
słodką papryką.Smacznego!