ßßß Cookit - przepis na Leczo

Leczo

nazwa

Wykonanie

Sztandarowe danie kuchni wegierskiej. Inaczej duszone warzywa. Proste i smakowite. Mozna zjadac samodzielnie, jako dodatek do mies, albo np. wrzucic jeszcze do srodka kielbase.
Na 4 porcje
5 strakow slodkiej papryki
4 duze pomidory
4 cebule
10 dkg wedzonego boczku (w orinalnym przepisie byl jeszcze smalec, ale go nie uzylam)
papryka slodka mielona i pikantna, sol, pieprz
Cebule obrac, pokroc w kostke, papryke umyc, oczyscic z nasion, pokroic w duza kostke. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic na czastki. Boczek pokroic w paski, stopic na patelni, wyjac z patelni. Na wytopionym tluszczu podsmazyc cebule na rumiano. Posypac slodka papryka w proszku. Dodac papryke, przykryc pokrywka, dusic, az bedzie prawie miekka, czesto mieszajac. Dodac pomidory, dusic az zmiekna. Doprawic do smaku sola, pieprzem i mielona papryka, dodac zrumieniony boczek.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Leczo.html