Wykonanie
Sztandarowe danie kuchni wegierskiej. Inaczej duszone warzywa. Proste i smakowite. Mozna zjadac samodzielnie, jako dodatek do
mies, albo np. wrzucic jeszcze do srodka
kielbase.Na 4 porcje5 strakow slodkiej
papryki4 duze
pomidory4
cebule10 dkg
wedzonego boczku (w orinalnym przepisie byl jeszcze
smalec, ale go nie uzylam)
papryka slodka mielona i pikantna, sol,
pieprzCebule obrac, pokroc w kostke,
papryke umyc, oczyscic z nasion, pokroic w duza kostke.
Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic na
czastki.
Boczek pokroic w paski, stopic na patelni, wyjac z patelni. Na wytopionym tluszczu podsmazyc
cebule na rumiano. Posypac
slodka papryka w proszku. Dodac
papryke, przykryc pokrywka, dusic, az bedzie prawie miekka, czesto mieszajac. Dodac
pomidory, dusic az zmiekna. Doprawic do smaku
sola,
pieprzem i mielona
papryka, dodac zrumieniony
boczek.