Wykonanie
Spośród
krajów, które lubię najbardziej, jedno z pierwszych miejsc w czołówce rankingu na pewno zajmują Węgry. Historyczna zażyłość i przyjaźń
między naszymi narodami jest powszechnie znana. Ja sam mam wielu przyjaciół z Węgier, którzy odwiedzali mnie w Polsce. Ja niestety jeszcze nie byłem na Węgrzech. Od przyszłego roku planuję jednak rozpocząć naukę
języka węgierskiego, połączoną ze zwiedzaniem Węgier, poznawaniem kultury tego
kraju i oczywiście jego kuchni.Sympatia pomiędzy naszymi narodami opiera się na słusznym przekonaniu o podobieństwie charakterów narodowych: polskiego i węgierskiego, co wyraża się w porzekadle: "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki (Lengyel, Magyar - ket jó barat, egyutt harcol, s issza borat).Leczo jest potrawą węgierską, która w tym
kraju podawana jest jako potrawa samodzielna lub jako dodatek do potraw
mięsnych, np. kotletów
schabowych.Leczo to danie, które zna chyba każdy z nas.Oryginalne, węgierskie Lecsó bardzo różni się od tego, co często w Polsce nazywa się leczo, czyli sos z
cukinii,
pieczarek i
papryki. Nie ma to jednak nic wspólnego z leczo węgierskim. Polskie leczo przypomina bardziej francuskie ratatouille i tak powinno być nazywane.Leczo to przede wszystkim warzywa z małą ilością sosu. Leczo to minimalizm. Potrawa ta oparta jest na
papryce, pomidorach i
cebuli. I to w zupełności wystarczy, jeśli chodzi o warzywa.Jeśli chodzi o dodatki, to może być to
kiełbasa, ale dobra gatunkowo (nie tłusta). Co do rodzajów
papryki, to panuje tu zupełna dowolność. Ja dodaję czerwoną, zieloną i żółtą.Leczo najlepiej smakuje robione na
smalcu. Jeśli ktoś nie przepada za
smalcem, to polecam
olej słonecznikowy.Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, ponieważ kojarzy mi się z jesienią i najczęściej robię je właśnie o tej
porze roku.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Potrzebne będą:- 500g
papryki (3-4 sztuki)- 600g
kiełbasy- 300 g dojrzałych, mięsistych
pomidorów (ewentualnie
pomidory z puszki, jeśli nie jest sezon)- 1 duża
cebula- 1 łyżka
słodkiej papryki w proszku-
smalec do smażenia-
sól,
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)Sposób przygotowania:1)
Paprykę wyfiletować z nasion i białych błonek, a następnie pokroić w kawałki o szerokości 1 cm.2) Sparzyć i obrać ze skóry
pomidory.3)
Cebulę pokroić w małe kawałki.4) Na stopionej w rondlu łyżce
smalcu zeszklić
cebulę.5) Zdjąć rondel z płyty, posypać
papryką w proszku, wymieszać i postawić znów na ogniu.6) Dodać pokrojoną
paprykę,
pomidory, doprawić
solą i
pieprzem.7) Dusić 10 minut.8) Następnie dodać pokrojoną w plastry lub półplastry
kiełbasę i dusić ok. 20 minut.9) Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - podać w miskach.Leczo można podać samo, jak również z
chlebem, a także jako dodatek do innej potrawy. Niektórzy jedzą leczo również z
ryżem lub
ziemniakami, ale jeśli ma być klasycznie po węgiersku, to odradzam takie konfiguracje.A po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)