Wykonanie
Leczo. Przepis na szybkie, pyszne i sycące danie jednogarnkowe z
papryki,
kiełbasy i
pomidorów. Do tak przygotowanego leczo możemy dorzucić
pieczarki i inne ulubione dodatki.Składniki:300g
kiełbasy (
podwawelska, wędzona, lub inna )3
papryki ( czerwona, zielona, żółta )1 duża
cebula5
pomidorów świeżych3-4 ząbki
czosnku ( można dać mniej, lub więcej, wg. własnych upodobań )2 łyżki
smalcupo 1 łyżeczce
papryki mielonej słodkiej i ostrej
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plastry, lub półplastry.
Cebulę,
pomidory i
papryki kroimy w średniej wielkości kostkę,
czosnek obieramy i kroimy w plasterki.W garnku, lub dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy
smalec i obsmażamy
kiełbasę. Kiedy
kiełbasa jest już przyrumieniona, dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy całość przez 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojone
papryki, przyprawiamy mielonymi
paprykami i smażymy kolejne 3-4 minuty.Do całej zawartości garnka/patelni dodajemy pokrojone wcześniej
pomidory, mieszamy całość, doprawiamy lekko
solą i
pieprzem. Nakrywamy pokrywką i pod przykryciem na średnim ogniu, gotujemy całość około 10-15 minut. Na koniec próbujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem, według indywidualnych smaków.Udostępnij przepisSprawdź te przepisy