Wykonanie
Tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych
mięs,
ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się
smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego
chleba.
Tzatziki -
grecki sos według Pyzyczas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :200 g
jogurtu greckiego2 średnie
ogórki gruntowe3 ząbki
czosnkusok z połowy
cytryny1/3 łyżeczki skórki otartej z
cytrynykilka gałązek
koperkugarść liści świeżej
miętydo smaku -
sól,
pieprz mielony, szczypta
cukruew.
oliwa do polaniasposób przygotowania :
ogórki umyłam i starłam bez obierania na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posoliłam trochę i przełożyłam na plastikowe sitko, odstawiłam na ok. 30 minut.
Czosnek obrałam i bardzo drobno posiekałam - ma być właściwie pastą
czosnkową. Posiekałam też
zieleninę.
Czosnek,
zieleninę,
skórkę cytrynową i
sok cytrynowy dodałam do bardzo gęstego dobrego
jogurtu. Dodałam także odciśnięte z soku
ogórki, wymieszałam. Doprawiłam do smaku szczyptą
cukru,
pieprzem i
solą, ale z tą ostatnią ostrożnie bo przecież
ogórki były wcześniej solone. Tzatziki to rodzaj sosu, ale danie powinno być gęste. Podając w miseczce można dodatkowo polać je
oliwą.Tzatziki do doskonały dodatek do
mięs grillowanych, pieczonych, warzyw czy świeżego
pieczywa. Ma świeży, orzeźwiający i jednocześnie pikantny smak. Ilości dodanego
czosnku czy
zieleniny to bardzo indywidualna sprawa - wiele osób nie dodaje
koperku, ale ja go lubię i bardzo mi tutaj pasuje.