Wykonanie
Ten sos pasuje do tak wielu potraw, i przygotowuje się go tak szybko, że nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego. Lekki, odświeżający, delikatnie słodki.
Składniki :300 g. gęstego
jogurtu ( grecki)1 średni
ogórek2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soliduża szczypta ciemnego
cukru10 listków świeżej
miętyłyżeczka posiekanego
koperku1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:
Ogórka ze skórką ścieram na grubej tarce, przesypuję
solą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie puści sok - wtedy wyciskam dokładnie i odlewam płyn. Dodaję
jogurt i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Miętę siekam w paseczki i dokładam do sosu, dodaję
koperek, doprawiam
pieprzem,
cukrem i
oliwą. Podaję do grillowanych warzyw i
mięs.Przepis autorski.