Wykonanie
Tzatziki to lekki i orzeźwiający, grecki dip na bazie gęstego
jogurtu. Tzatziki podajemy jako przystawkę z
pieczywem (np. z
chlebem pita), albo jako dodatek do
mięs grillowanych i pieczonych.Składniki:250 g
jogurtu greckiego100 g obranego
ogórka świeżego2 średnie ząbki
czosnku1/2 łyżki posiekanych listków
mięty1 łyżka greckiej
oliwysólświeża
mięta do dekoracji
Przygotowanie:1.
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić, aby puścił
wodę. Następnie delikatnie ocisnąć.2.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki
mięty posiekać (np. metodą chiffonade).3.
Jogurt włożyć do miseczki, dodać
ogórek,
czosnek,
miętę oraz
oliwę. Składniki wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku.4.Schłodzić w lodówce przed podaniem.
,Składnik główny:
jogurt,Składnik główny:
czosnek,Składnik główny:
ogórek,Składnik główny:
mięta,Rodzaj dania:Inne,Przekąska,