ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki faszerowane z chwastami

Ziemniaki faszerowane z chwastami

nazwa

Wykonanie

Zwykle czekam na nasze polskie ziemniaczki bo najbardziej lubię takie malutkie, ale w tym skusiłam się na importowane. Zachciało mi się pieczonych, pysznie nafaszerowanych a stare u nas już są bardzo nieładne. Zobaczcie jak pysznie wyszło !
czas przygotowania : ok. 60 minut
składniki :
5 dużych młodych ziemniaków
1/2 cebuli
duża garść świeżej pokrzywy
mniejsza garść liści bluszczyku kurdybanka
garść młodych pędów gwiazdnicy pospolitej
ok. 1/3 szkl. posiekanej mozarelli
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
do smaku - sól, pieprz ziołowy, mieszanka ognista
sposób przygotowania : ziemniaki dobrze wyszorowałam. Włożyłam je do garnka i zalałam wrzątkiem. Gotowałam ok. 10 minut. Przestudziłam. Zieleninę dokładnie opłukałam i osuszyłam. Pokrzywy przełożyłam na sito, sparzyłam i odcisnęłam z wody. Całe zielsko posiekałam niezbyt drobno. Cebulę bardzo drobno posiekałam.
Ostrym nożem przekroiłam każdy ziemniak poziomo na pół. Łyżeczką delikatnie wyjęłam większość miąższu - trzeba uważać żeby nie uszkodzić cieniutkiej skórki. Miąższ rozgniotłam dobrze widelcem dodając majonez i musztardę. Dosypałam zieleninę, posiekany ser, cebulę i doprawiłam do smaku. Masą napełniłam łódeczki ziemniaczane. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podałam gorące. Mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do mięsa.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/ziemniaki-faszerowane-z-chwastami.html