Wykonanie
Znakomita propozycja na niedzielny bądź świąteczny obiad.
Kurczak doskonale upieczony, soczysty, pełen smaku i aromatu. Podałam do niego surówkę i mus z
selera.
Składniki:
kurczak o wadzę około 1,5 kg1,5 łyżki
majonezu1,5 łyżki
musztardy ostrej1 łyżka
miodusólpieprz1
cytryna1/2
cebuliKurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie natrzeć
solą i
pieprzem. Do środka włożyć ponakłuwaną, wyszorowaną
cytrynę i 1/2
cebuli, spiąć otwór wykałaczkami.
Majonez,
musztardę i
miód wymieszać i wysmarować dokładnie
kurczaka. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce położyć
kurczaka na plecach, piec bez przykrycia około 25 minut a po tym czasie przykryć naczynie folia aluminiową i piec dalej przez godzinę.