ßßß Cookit - przepis na Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam drób pod każdą postacią, dlatego też dziś na obiad postanowiłam przyrządzić po prostu ćwiartkę z kurczaka. Ani ćwiartka, ani udka nie robię nigdy na patelni - nie wychodzi mi to.. skóra przykleja i ciągnie się - dlatego przygotowuje mięso w piekarniku. Po wyciągnięciu z pieca, skórka jest chrupiąca i ma ładny kolor.
2 ćwiartki
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól i pieprz do smaku
Aby zrobić marynatę wystarczy pomieszać wszystkie składniki tj. miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Ćwiartki z kurczaka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Wkładamy całość do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 40 min. Po tym czasie rozcinam rękaw i zostawiam na jeszcze 10 -15 min. (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek - można w między czasie sprawdzać mięso widelcem)
Danie podaję z ziemniakami.
Źródło:http://go-to-kitchen.blogspot.com/2013/09/cwiartka-z-kurczaka-w-miodzie-i.html