ßßß Cookit - przepis na Piernik żydowski, bardzo łatwy

Piernik żydowski, bardzo łatwy

nazwa

Wykonanie

Zainteresował mnie ten przepis bo proces dojrzewania jest odwrócony - zwykle to zarobione ciasto na piernik musi leżakować kilka tygodni zanim upieczemy ciasto a tutaj odkładamy z zaciszne miejsce już upieczone pierniki. Ta opcja bardziej mi się podoba więc skusiłam się i zrobiłam 2 sztuki.
Przepis dostałam od Edyty, właścicielki bloga Przy stole . Wedle przepisu powinniśmy upiec ciasto już 4 tygodnie przed Świętami chociaż można czas leżakowania skrócić nawet do 1 tygodnia. Przyznam, że ja się zagapiłam i upiekłam je dopiero w niedzielę więc mam nadzieję, że 2 tygodnie mu wystarczą. Jeżeli nie to będziemy delektować się nim później i już :)
Pokazuję Wam go już dzisiaj bo może ktoś też zechce spróbować a wykończonym pochwalę się jak dojrzeje :) Zapraszam na bardzo łatwy piernik dojrzewający po żydowsku.
Przepis z książeczki z serii Biblioteczka Poradnika Domowego: "Ciasta na święta i inne okazje"
czas przygotowania: 30 min. + 75 min. pieczenie + dojrzewanie
składniki na 2 pierniki:
600 g mąki pszennej - luksusowej (dodałam 50 g więcej)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki kakao naturalnego
250 ml oleju roślinnego - rzepakowego
250 ml miodu - gryczanego
1 szklanka cukru brązowego
3 jajka
250 ml ostudzonej mocnej kawy lub herbaty - użyłam naparu z 3 czubatych łyżeczek kawy naturalnej
125 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciśniętego
60 ml rumu
100 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
200 g grubo pokruszonych orzechów włoskich łuskanych
do foremek - 2 łyżeczki masła
2 łyżki mąki
sposób przygotowania: do miski przesiałam mąkę i pozostałe składniki sypkie. W drugim naczyniu roztrzepałam jajka wlewając do nich olej, miód, kawę, sok i rum. Mokre składniki wlałam do suchych i wymieszałam dokładnie wielką łychą. Dosypałam orzechy i pokrojoną drobno skórkę pomarańczową, ponownie wymieszałam.
Dwie keksówki ( jedna 31x12 cm druga nieco krótsza ale za to szersza) posmarowałam masłem i wysypałam mąką. Do tak przygotowanych foremek wlałam ciasto, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C grzanie góra/dół i piekłam 75 minut - przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem. Jeśli wierzch rumieniłby się za bardzo to trzeba formy przykryć arkuszem folii aluminiowej. Jak widzicie pierniki rosły mocno i nawet popękały, ale myślę że na smak to negatywnie nie wpłynie.
Gdy piernik lekko przestygł wyjęłam go z foremek i pozwoliłam zupełnie ostygnąć. Następnie każdy zawinęłam w czystą ściereczkę a następnie dokładnie w folię spożywczą i odłożyłam aby sobie spokojnie dojrzewał. Przed samymi Świętami wyjmę z opakowania i udekoruję - nie wiem jeszcze jak, ale pewnie coś wymyślę :) Przed udekorowaniem można przekroić i przełożyć powidłami.
Przepis na polewę jaką zrobiłam do tego piernika znajdziecie TUTAJ
Macie jakiś swój sprawdzony przepis na dobry piernik ? Bo ja debiutuję w tym temacie i bardzo chętnie poznam inne wersje :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/12/piernik-zydowski-bardzo-atwy.html