ßßß
Składniki:1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3 sztuki)1,5 szklanki mąki pszennej4 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżka cukru waniliowegoszklanka mieszanki studenckiejpół łyżeczki soliPolewa:100 g kremowego serka (u mnie Almette śmietankowy)2 łyżeczki miodu2 łyżki masła
Przygotowanie:1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.3. Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrami. Następnie zaczynamy powoli dolewać olej. Ciągle ubijając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto powinno być gęste.4. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszankę studencką. Całość mieszamy.5. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).6. Polewa: masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy miód. Polewą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.Smacznego :)