Wykonanie
Do Bożego Narodzenia zostało już tylko 10 dni, to już dosłownie ostatnia chwila żeby upiec piernik dojrzewający. Piernik taki dojrzewa od 1 do 4 tygodni. Jeśli macie na niego ochotę to bierzcie się do pieczenia
składniki na dwie keksówki 30×10 cm :600 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soli6 łyżeczek
cynamonu1 łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego (można ziarenka zmielić w elektrycznym młynku do
kawy)1 łyżeczka zmielonych
goździków250 ml
oleju (dobry jest
ryżowy)250 ml prawdziwego
miodu płynnego1 szklanka
cukru brązowego3 duże
jajka wymieszane250 ml mocnej wystudzonej
kawy150 ml soku wyciśniętego z
pomarańczy100 ml
wódki (użyłam
wódki smakowej jabłkowej)100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej100 g kandyzowanych
owoców cedratu250 g
orzechów włoskich (siekamy je ale nie za drobno)(opcjonalnie 1 łyżka
przyprawy do piernika i 1 łyżeczka
kakao)W misce łączymy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą,
sodą,
cynamonem,
goździkami,
zielem angielskim i ewentualnie
przyprawą do piernika i
kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
cukier, rozbełtane
jajka,
miód,
kawę, sok z
pomarańczy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę (możemy użyć miksera ale da się też łyżką). Dodajemy posiekane
orzechy,
skórkę pomarańczową,
owoce cedratu i mieszamy (tu już nie miksujemy).Keksówki smarujemy
margaryną i obsypujemy
mąką. Ciasto przekładamy do przygotowanych keksówek. Pieczemy przez około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Przez pierwsze 40 minut lepiej piekarnika nie otwierać.Upieczone pierniki studzimy najpierw w blaszce, gdy są już trochę przestudzone przekładamy na metalową kratkę. Gdy całkiem wystygną zawijamy je w czyste ściereczki i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Dzień przed podaniem możemy piernik polać
polewą czekoladową.Sprawdź te przepisy :Holenderskie pierniczki Kruidnoten.
Cynamonowe ciastka maślane.
Czekoladowe ciasto z
gruszkami.