ßßß Cookit - przepis na Piernik dojrzewający.

Piernik dojrzewający.

nazwa

Wykonanie

Do Bożego Narodzenia zostało już tylko 10 dni, to już dosłownie ostatnia chwila żeby upiec piernik dojrzewający. Piernik taki dojrzewa od 1 do 4 tygodni. Jeśli macie na niego ochotę to bierzcie się do pieczenia
składniki na dwie keksówki 30×10 cm :
600 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
6 łyżeczek cynamonu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (można ziarenka zmielić w elektrycznym młynku do kawy)
1 łyżeczka zmielonych goździków
250 ml oleju (dobry jest ryżowy)
250 ml prawdziwego miodu płynnego
1 szklanka cukru brązowego
3 duże jajka wymieszane
250 ml mocnej wystudzonej kawy
150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
100 ml wódki (użyłam wódki smakowej jabłkowej)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g kandyzowanych owoców cedratu
250 g orzechów włoskich (siekamy je ale nie za drobno)
(opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i 1 łyżeczka kakao)
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cynamonem, goździkami, zielem angielskim i ewentualnie przyprawą do piernika i kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier, rozbełtane jajka, miód, kawę, sok z pomarańczy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę (możemy użyć miksera ale da się też łyżką). Dodajemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce cedratu i mieszamy (tu już nie miksujemy).
Keksówki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do przygotowanych keksówek. Pieczemy przez około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Przez pierwsze 40 minut lepiej piekarnika nie otwierać.
Upieczone pierniki studzimy najpierw w blaszce, gdy są już trochę przestudzone przekładamy na metalową kratkę. Gdy całkiem wystygną zawijamy je w czyste ściereczki i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Dzień przed podaniem możemy piernik polać polewą czekoladową.
Sprawdź te przepisy :
Holenderskie pierniczki Kruidnoten.
Cynamonowe ciastka maślane.
Czekoladowe ciasto z gruszkami.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/12/14/piernik-dojrzewajacy