ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

nazwa

Wykonanie

Pasta z jajek - chyba wszyscy ją znają i prawie wszyscy lubią. Mnie mocno kojarzy się z dzieciństwem bo Mama często ją robiła. Można ją zrobić bez dodatków - ja jednak lubię dosypać zieleniny dla koloru i smaczku. Pasta jajeczna dobrze smakuje chyba ze wszystkimi rodzajami pieczywa, wedle gustu.
składniki:
6 świeżych jajek
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
4 łodyżki grubego szczypiorku z cebulkami
1 łyżka posiekanego koperku
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: jajka włożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i postawiłam na kuchence dodając łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotowała wyłączyłam kuchenkę, przykryłam naczynie pokrywką i zostawiłam jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlałam gorącą wodę a jajka przełożyłam do zimnej i zostawiłam w niej aż wystygły zupełnie. Obrane ze skorupek starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
Zieleninę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam, posiekałam drobno, dodałam do jajek. Dodałam także majonez i musztardę - użyłam chrzanowej, ale może być taka jaką lubicie. Pastę dobrze wymieszałam i doprawiłam do smaku. Podałam do świeżych bułeczek.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/11/pasta-jajeczna.html