Wykonanie
Pasta z
jajek - chyba wszyscy ją znają i prawie wszyscy lubią. Mnie mocno kojarzy się z dzieciństwem bo Mama często ją robiła. Można ją zrobić bez dodatków - ja jednak lubię dosypać
zieleniny dla koloru i smaczku.
Pasta jajeczna dobrze smakuje chyba ze wszystkimi rodzajami
pieczywa, wedle gustu.
składniki:6 świeżych
jajek3 łyżki
majonezu2 łyżeczki
musztardy chrzanowej4 łodyżki grubego
szczypiorku z
cebulkami1 łyżka posiekanego
koperkudo smaku -
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania:
jajka włożyłam do rondelka, zalałam zimną
wodą i postawiłam na kuchence dodając łyżeczkę
soli. Gdy
woda się zagotowała wyłączyłam kuchenkę, przykryłam naczynie pokrywką i zostawiłam
jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlałam gorącą
wodę a
jajka przełożyłam do zimnej i zostawiłam w niej aż wystygły zupełnie. Obrane ze skorupek starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
Zieleninę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam, posiekałam drobno, dodałam do
jajek. Dodałam także
majonez i
musztardę - użyłam chrzanowej, ale może być taka jaką lubicie. Pastę dobrze wymieszałam i doprawiłam do smaku. Podałam do świeżych bułeczek.