ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ziołowo - czosnkowe

Bułeczki ziołowo - czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Długie weekendy mają to do siebie, że domownicy jakoś chyba więcej jedzą. W tygodniu, po pracy, to późny obiad albo tylko kolacja a gdy kilka dni jest wolnych to ktoś coś ciągle woła. Nie lubię wyrzucać pieczywa i gdy nie mamy sprecyzowanych planów to nie kupuję zbyt wiele - przecież zawsze mogę upiec jakieś bułeczki, prawda ?
składniki:
440 g mąki pszennej luksusowej + 1 łyżeczka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 żółtka jajka kurzego
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g świeżych drożdży
20 g cukru
ok. 200 - 250 ml mleka
do posmarowania - 40 g masła
4 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki suszonego roztartego chili
1 białko jajka + 1 łyżka mleka
sposób przygotowania: mąkę przesiałam, dodałam sól, czosnek i zioła. Drożdże rozmieszałam z cukrem, 1 łyżeczką mąki i połową ciepłego mleka - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. Rozczyn wlałam do miski z sypkimi składnikami. Dodałam też żółtka i olej. Zarobiłam ciasto pomału dolewając resztę mleka - trzeba wlewać stopniowo bo każda mąka potrzebuję innej ilości płynu.
Zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam kulę, włożyłam ją do miski i przykryłam folią - zostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, zagniotłam lekko i podzieliłam na 12 części. Z każdej uformowałam nieduży owalny placuszek i złożyłam go na 3 części. Takie pakuneczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiętym brzegiem do dołu. Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut żeby się napuszyły.
W tym czasie utarłam miękkie masło z posiekanym drobno czosnkiem i ziołami na pastę. Gdy bułeczki wyrosły każdą nacięłam ostrym nożem ukośnie 2 razy na głębokość ok. 5 mm. W te nacięcia nałożyłam masło ziołowe. Bułeczki posmarowałam białkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 25 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Trzeba uważać żeby wierzch się zanadto nie zrumienił bo kawałeczki czosnku będą gorzkie.
Przepis znalazłam tu
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/11/bueczki-zioowo-czosnkowe_4.html