Wykonanie
Nie ma to jak dobre śniadanie z samego rana - pożywne, ale i cieszące oko, no i oczywiście pyszne. Takie też było moje :)

składniki:2 - 3
jajkagarść świeżego
koperkukilka cieniutkich plasterków
kiełbasy krakowskiej podsuszanej1
pomidorgarść różyczek fioletowego
kalafiora2 łyżki
kukurydzy - konserwowej albo ugotowanej świeżejdo smaku -
sól,
pieprz ziołowydo smażenia -
masło i
olej roślinnysposób przygotowania:
jajka umyłam i wybiłam do miseczki, lekko roztrzepałam, doprawiłam
solą i
pieprzem. Dodałam też większość
koperku, posiekanego, zostawiając trochę do dekoracji. Różyczki
kalafiora sparzyłam wrzącą
wodą i osączyłam, odcedziłam też
kukurydzę.
Pomidora pokroiłam na cząsteczki,
kiełbasę na pół plasterki.Rozgrzałam patelnię z 1 łyżeczką
masła i 1
oleju. Wlałam masę jajeczną - nie mieszałam tylko przechylałam patelnią delikatnie na boki a brzegi omletu podważałam szpatułką żeby płynne
jajko spływało równo pod spód. Gdy wierzch był już prawie suchy ułożyłam na nim
kalafiora,
pomidory,
kiełbasę i
kukurydzę - oprószyłam
przyprawami i smażyłam jeszcze chwilę całość pod przykryciem, ale tylko tyle żeby składniki lekko się ogrzały. Omlet zsunęłam ostrożnie na talerz lekko go zaginając. Posypałam resztą
koperku i od razu podałam - pycha :)