ßßß Cookit - przepis na Chrzan tarty ze śmietaną i/ albo z jabłkiem

Chrzan tarty ze śmietaną i/ albo z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Chrzan. Ostry, pachnący, aż w nosie kręci i zdrowy. Dodatek do wędlin, mięs, sosów, zup. I występuje nie tylko w postaci zamkniętej w słoiczku chociaż taki jest najbardziej popularny. Chrzan rośnie sobie w ogrodach a także na łąkach. Jego duże, zielone liście przydają się jeśli musimy dłużej przechować świeże mięso albo przewieźć je - wystarczy zawinąć kawałek w liście aby przedłużyć jego świeżość. Świeże liście dodaje się także np. do kiszenia ogórków.
A korzenie chrzan ma długie, różnej grubości, o twardym białawym miąższu. Kupując zwróćmy uwagę aby były świeże, jędrne i nie miały uszkodzeń mechanicznych czy spowodowanych działalnością owadów.
składniki:
3 - 4 korzenie chrzanu
3 - 4 łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2 - 3 łyżkach ciepłej wody)
do smaku: cukier, szczypta soli
kilka łyżek dobrej, wiejskiej śmietany
1 duże, winne jabłko
sposób przygotowania: korzenie chrzanu dokładnie umyłam z resztek ziemi pomagając sobie szczoteczką. Cienko obrałam - łatwo to zrobić obieraczką do warzyw. Starłam je na najmniejszych oczkach tarki i od razu, w miarę ścierania, mieszałam z octem albo kwaskiem cytrynowym aby chrzan nie ściemniał. Doprawiłam cukrem i odrobiną soli. Tak przygotowany chrzan przełożyłam do słoja i szczelnie zakręciłam aby nie zwietrzał.
Śmietanę dodaję dopiero przed podaniem, w/g własnego smaku. Czasami do takiego tartego chrzanu dodaję też starte na tarce jabłko (bez skórki), jest wtedy łagodniejszy. Chrzan można przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, od kilku do kilkunastu dni. Podajemy do mięs pieczonych, wędlin, jaj, ryb . . .
Moja Babcia miała swój sposób na tarcie chrzanu - wkładała go najpierw, w całości, na kilka godzin do zamrażarki a dopiero później ścierała. Zmrożony dużo łatwiej zetrzeć i nie szczypie tak bardzo w oczy, spróbujcie sami .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/chrzan-tarty-ze-smietana-i-albo-z.html